‘Oud-topman Imtech gaf opdracht tot boekhoudkundige trucs´

  • -

‘Oud-topman Imtech gaf opdracht tot boekhoudkundige trucs´

Met ´boekhoudkundige trucs´, schijnrekeningen en ´illegale transacties´ heeft Imtech Duitsland tien jaar lang de cijfers van Imtech Nederland opgekrikt. Dit gebeurde in opdracht van René van der Bruggen, destijds de hoogste baas van het moederconcern, het beursgenoteerde Royal Imtech.

Deze beschuldiging is afkomstig van Klaus Betz, die meer dan tien jaar topbestuurder was van Imtech Duitsland. Betz deed zijn getuigenis achter gesloten deuren bij het Openbaar Ministerie in Hamburg. In deze getuigenverklaring van oktober 2014, in handen van Het Financieele Dagblad en het Duitse weekblad Die Zeit, vertelt Betz hoe hij, in opdracht van de voormalige top in Gouda, al die jaren hielp om de resultaten van Imtech Nederland structureel op te pompen.

Er is in de periode 2002 tot en met 2012 ‘tenminste €100 mln, op aanwijzing van Holland, (illegaal) overgemaakt om de malaise daar te maskeren,’ aldus Betz.

Grootschalige fraude

Begin 2013 kwam er een grootschalige fraude aan het licht bij Royal Imtech. Gesjoemel met een Pools pretpark en zwendel in Duitsland betekenden bijna het einde van een Nederlands beursicoon. Volgens onderzoek in opdracht van Imtech hadden de voormalige Duitse managers jarenlang, achter de rug van het toenmalige hoofdbestuur in Gouda, met de cijfers gesjoemeld en gelden weggesluisd.

Dat is het verhaal dat het huidige topbestuur van Royal Imtech ook al twee jaar volhoudt. Maar volgens Betz, tegen wie door Royal Imtech NV in 2013 al aangifte is gedaan in Duitsland, ligt de zaak geheel anders.

Tweeëntwintig voorbeelden

In tweeëntwintig gedetailleerde voorbeelden doet Betz uit de doeken hoe de voormalige topman Van der Bruggen hem stelselmatig onder druk zette; hoe met veel kunst- en vliegwerk verliezen van Imtech Nederland werden verdoezeld; hoe plotselinge tekorten door interne fraude bij dochterbedrijven en mislukte overnames in de totaalbalans werden opgeslokt.

Voor alles gold dat het succesvolle groeiverhaal dat Royal Imtech tien jaar was, intact moest blijven. Een succesverhaal dat in februari 2013 abrupt eindigde in misschien wel de grootste fraudezaak bij een beursfonds, sinds Ahold in 2003. In de nasleep van de fraude ging de beurswaarde van Royal Imtech bijna helemaal in rook op. Tweemaal moesten aandeelhouders bijspringen om de voormalige beurslieveling van de afgrond te redden.

Stichting Imtechclaim

‘Als Betz zijn verhaal hard kan maken,´ zegt advocaat Dries Beljon,´dan lijkt het toenmalige bestuur er daadwerkelijk alles aan te hebben gedaan om steeds weer mooiere resultaten te presenteren.´

Beljon is als advocaat betrokken bij de Stichting Imtechclaim. Bij deze stichting hebben zich tot nu to 345 gedupeerde beleggers aangesloten. Twee andere groepen beleggers, Deminor en de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), troffen eerder al een schikking met Royal Imtech.

‘Voor rekening van Betz’

In een uitgebreide reactie herhaalt Royal Imtech zijn eigen bevindingen, zoals gecommuniceerd in het zogeheten Report to Shareholders van juni 2013. ‘Ons onderzoek heeft geen indicaties opgeleverd dat het voormalige bestuur in Gouda op de hoogte was van het verhogen van de resultaten door middel van boekhoudkundige onregelmatigheden door het Duitse management,’ zegt Imtech. ‘Wij laten deze aantijging voor rekening van de heer Betz.’

René van der Bruggen, mede-grondlegger van Royal Imtech NV en hoogste baas van 2002 tot en met februari 2013, laat via zijn advocaat weten niet te willen reageren. De gerenommeerde Duitse advocaat Hanns Feigen, die Klaus Betz bijstaat, onthield zich van commentaar.

Bron: FD.nl 
Auteurs: Siem Eikelenboom en Jeroen Molenaar