Nederlandse ex-bestuurder Imtech verdachte in Duitsland

  • -

Nederlandse ex-bestuurder Imtech verdachte in Duitsland

Het strafrechtelijke onderzoek naar mogelijke fraude door oud-bestuurders van Imtech Duitsland is recentelijk uitgebreid, zo bevestigt het Openbaar Ministerie (OM) in Hamburg in een e-mail. Ook Jos Graauwmans, jarenlang personeelschef van Royal Imtech NV, komt nu voor op het lijstje van de Duitse justitie.

Waarom Graauwmans, die meer dan twintig jaar in dienst was van Imtech, is toegevoegd aan het rijtje met namen zoals die van de Duitse ex-bestuurder Klaus Betz, wil het OM niet zeggen. Wel wijst de Duitse justitie erop dat het strafrechtelijke onderzoek is gericht op wat zich in Duitsland heeft afgespeeld en ‘in het geheel niet wegens beschuldigingen die in verband staan met het hoofdkantoor van Imtech’.

Geen commentaar

Het is voor Graauwmans ‘volslagen nieuw’ dat hij nu ook als verdachte in het Duitse onderzoek is aangemerkt. In afwachting van een officieel bericht van het Openbaar Ministerie in Hamburg, onthoudt hij zich van verder commentaar.

Ook Imtech is verrast en stelt, bij monde van een zegsman, dat het bedrijf geen aangifte heeft gedaan tegen Graauwmans. Wel deed Imtech eind 2013 aangifte tegen acht andere mogelijke betrokkenen in de fraudezaak bij Imtech Duitsland.

Begin dat jaar viel beurslieveling Imtech bijna van zijn sokkel, nadat er bij een project van Imtech met een Pools pretpark grootschalige fraude aan het licht was gekomen.

Schadevergoeding

Het lijkt er sterk op dat Graauwmans wordt onderzocht voor zijn rol als directeur van Imtech Duitsland in 2013. Toen de huidige Imtech-ceo Gerard van de Aast begin dat jaar stuitte op de problemen in Polen, stuurde hij direct zijn personeelschef naar Duitsland om orde op zaken te stellen. In de nasleep van Polen, stuitten Graauwmans en zijn team vervolgens op een enorme zwendel in Duitsland.

Al met al zat Graauwmans nog geen acht maanden in Duitsland. Van de Aast riep hem in september al weer terug naar Gouda, waar hij Graauwmans prees en beloonde voor zijn werk in Duitsland. Van de Aast gunde de voormalige personeelschef een sabbatical en terugkeer in zijn oude functie.

Maar toen Graauwmans in december 2013 terugkwam op het hoofdkantoor in Gouda, bleek Van de Aast van gedachten te zijn veranderd. Beide partijen kwamen er niet uit en de kantonrechter in Breda beschikte in maart 2014 uiteindelijk in het voordeel van Graauwmans. Hem werd een schadevergoeding van ruim €1,8 »mln toegekend.

Bron: FD.nl 
Auteurs: Siem Eikelenboom en Jeroen Molenaar